Home

Nieuws

Wedstrijd woensdag 21/02/2024

De IPO 2024 zal plaatsvinden in Helsinki, Finland van 16-19 mei 2024.

De Belgische preselectie voor deze IPO zal plaatsvinden op woensdag 21 februari en de laureaten zullen bekend gemaakt worden op 27 maart. 

Scholen zullen opnieuw via easychair hun essays kunnen uploaden. Zie verder op deze website voor de deadlines en procedure.

Wedstrijd woensdag 15/02/2023

De IPO 2023 zal plaatsvinden in Olympia, Griekenland van 11-14 mei 2023.

De Belgische preselectie voor deze IPO zal plaatsvinden op woensdag 15 februari en de laureaten zullen bekend gemaakt worden op zaterdag 25 maart. 

Scholen zullen opnieuw via easychair hun essays kunnen uploaden. Zie verder op deze website voor de deadlines en procedure.

Laureaten 2022

De twee laureaten van de Belgische preselectie die ons land zullen vertegenwoordigen in lissabon op de IPO over "Identity and Person", zijn Zoya Lewyckyj van het Sint-Ursulalyceum, te Lier; en Kaat Goossens van het Heilig Hart van Maria, te Berlaar.

2022 Nieuwe Belgische voorronde

De IPO 2020 en 2021 in Lissabon waren door de corona-crises uitgesteld, maar in 2022 zal het eindelijk toch kunnen doorgaan: zie onder links voor de officiële website. Daarom hebben we besloten ook in België opnieuw een voorronde in de middelbare scholen te organiseren op 23 maart. Verdere info vindt U onder "data" en "hoe indienen".

2021 Corona-epidemie: geen Belgische voorronde

De IPO 2020 Lissabon was door de corona-uitbraak vorig jaar uitgesteld tot 2021 maar in het licht van de aanhoudende corona-epidemie is ook deze onlangs afgelast. Gezien de corona-situatie in België en de praktische problemen in de middelbare scholen hebben de organisatoren na overleg beslist om dit jaar geen Belgische voorronde te organiseren.

Studiedag IPO

Op 19 februari (van 14:00 u. tot 16:30 u.) organiseert de vakgroep wijsbegeerte en moraalwetenschap van de UGent een studiedag voor leerkrachten en hun leerlingen over het schrijven van een filosofisch essay. Er zal ook een sessie zijn over het thema van de IPO 2020 Lissabon, namelijk de Portugese dichter-schrijver-filosoof Fernando Pessoa. Inschrijven kan via deze link

https://eventmanager.ugent.be/ipo

Deelnemen Belgische voorronde 2020

De voorronde in de scholen zal plaatsvinden in de week van 9 tot 13 maart. De vier citaten zullen al een aantal dagen voordien gepubliceerd worden op de website van de Belgische IPO. De essays zullen opnieuw maximaal 1500 woorden lang mogen zijn (ca. 3 pagina’s) en men mag in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en/of Engels) schrijven.

Wij zullen opnieuw vragen dat de scholen een eerste selectie maken, en geven als deadline voor het uploaden van de essays via het easychair systeem woensdag 18 maart om 23 uur. De jury zal de resultaten dan bekend maken tegen 25 april.

Laureaten 2019

De twee laureaten van de Belgische preselectie die ons land zullen vertegenwoordigen in Rome op de IPO over "Cultural Heritage and Citizenship", zijn Aurian De Briey van het Collège du Christ Roi, Ottignie en Robbe Berghman van het Sint-Vincentiuscollege te Buggenhout.

4 Mei 2019 Bekendmaking Laureaten 2019

Op zaterdag 4 mei, om 11 uur, zijn de namen bekend gemaakt van de twee leerlingen die kunnen deelnemen aan de IPO in Rome. De twee laureaten van de Belgische Filosofie Olympiade 2019, die ons land zullen vertegenwoordigen op de IPO Rome, over Cultural Heritage en Citizenship, zijn Aurian De Briey van het Collège du Christ Roi, Ottignie, en Robbe Berghman Sint-Vincentiuscollege, Buggenhout.

Nieuw systeem

De voorronde in 2019 zal via een nieuw systeem verlopen en meer aangepast zijn aan de IPO internationale finale: i.e. met vier citaten van filosofen waarover de leerlingen kunnen schrijven. De opdrachten worden op 19 maart 's avonds bekend gemaakt op deze site.

Er is een easychair systeem online waarin leerkrachten hun scholen zullen kunnen registereren en waar zij de essays van hun leerlingen zullen kunnen uploaden.

29 april 2018

De winnaars van de Belgische voorronde voor de IPO 2018 zijn bekend. De winnares is Anouk Beckers van het Sint-Gertrudiscollege te Wetteren en de tweede plaats gaat naar Kilian Okladnicoff uit het Atheneum van Merelbeke.

Anouk Beckers en Kilian Okladnicoff

De Belgische kleuren op de Internationale Filosofie Olympiade (IPO) 2018 zullen verdedigd worden door een meisje uit het Sint-Gertrudiscollege te Wetteren en door een jongen uit het Atheneum van Merelbeke. Anouk Beckers en Kilian Okladnicoff wonnen de Belgische voorronde, de B-IPO, met een essay over het thema van de Maand van de Filosofie: “Verbeelding aan de Macht: 50 jaar na Mei ‘68”. De twee jonge filosofen, geboren in het nieuwe millennium, schreven elk een Engels essay, met als titels “Imagination is not dead” en “The reality of imagination” die door de jury geprezen werden voor hun originaliteit. Zij vergeleken hierin de zorgen en verwachtingen van hun eigen generatie met wat zij over “mei ‘68” hadden vernomen. De voorzitter van de jury, Professor Danny Praet van de Universiteit Gent, huldigde de beste tien essays afgelopen zaterdag op de Dag van de Filosofie. Elke leerling ontving een attest en een filosofisch boek, dit jaar gesponsord door het Gentse Geuzenhuis en de Gentse boekhandel Limerick. De uitreiking kaderde in het Dag van de Filosofie-panel “Jonge Denkers in gesprek” waarin ook drie laureaten van vorige edities aan het woord kwamen over het thema “Verbeelding een de Macht: 50 jaar na Mei ‘68”. De winnaars van vorig jaar: Emma Caals, nu Ba1 studente Oost-Europese talen en culturen aan de UGent en Simon Derudder, nu Ba1 student Wijsbegeerte aan de KU Leuven; en een van de IPO-laureaten van 2016, Daan Van Cauwenberge, nu Ba1 student Wijsbegeerte aan de UGent brachten elk een tekst van ongeveer 15 minuten, en gingen daarna in discussie met elkaar en met het publiek, waarvan sommige leden zelfs de jaren ’60 bewust hadden meegemaakt.

De laureaten van 2018, Anouk Beckers en Kilian Okladnicoff, reizen op 23 mei af naar Montenegro, vergezeld door filosofie-leerkracht Johan Veldeman van het Atheneum Merelbeke en Danny Praet van de UGent, die fungeren als leden van de internationale jury. De IPO 2018 is de grootste ooit, met 52 deelnemende landen van over de gehele wereld. Absolute nieuwkomers dit jaar zijn met name een aantal Aziatische landen zoals Maleisië, Singapore en Thailand. Brazilië en Kazachstan bevestigen hun deelname voor het tweede jaar. Het thema van de IPO 2018 is “environment”: milieu-filosofie en ecologisch bewustzijn. In het stadje Bar, waar de Olympiade plaats vindt, staat een 2200-jaar oude olijfboom: symbool voor een duurzame omgang met het milieu. De deelnemers wonen lezingen bij en nemen deel aan discussies en workshops over dit thema. Voor de eigenlijke wedstrijd krijgen de leerlingen vier citaten van filosofen voorgeschoteld, waarvan zij de inhoud vooraf niet kennen, en die doorgaans niet met het thema van de IPO in verband staan. Zij kunnen hun essays schrijven in een van de vier officiële IPO-talen (Duits, Engels, Frans en Spaans) op voorwaarde dat dit geen officiële taal van hun eigen land is. De leerlingen krijgen vier uren de tijd om hun opstel te schrijven en mogen enkel een vertalend woordenboek gebruiken als hulpmiddel. De winnaars van de IPO worden bekend gemaakt tijdens de slotceremonie in Bar, Montenegro op zondag 27 mei.

Voor meer informatie:


Op zaterdag 28 april 2018 vindt de zesde Dag van de Filosofie plaats. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en jonge denkers buigen zich over het thema Verbeelding aan de macht. In een gevarieerd programma voor zowel kinderen als volwassenen komen fundamentele vragen rond het thema aan bod in lezingen, debat, interviews, wandelingen, workshops, debatten, film …  1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Ook in Gent roerden studenten én proffen zich tegen de betuttelende, patriarchale samenleving. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Wat is er 50 jaar na datum overgebleven van het jaren ’60-idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten? Kunnen filosofen de wereld veranderen? We vragen het in ons debat aan de erfgenamen van de mei 68’ers, maar ook aan de nieuwste lichting denkers, laureaten van de Filosofie Olympiade. We kijken evenzeer naar de toekomst: wat staat er op het spel? Waar kunnen we die macht voor gebruiken? ’s Avonds is er stand-up filosofie met de theatermonoloog ‘Liefhebben’ door Laura van Dolron. Tezelfdertijd is er de vertoning (met introductie) van de absurd-komische film “A pigeon sat on a branch, reflecting on existence” in cinema Sphinx. Ook voor de jongste filosofen is er een wijs en gratis kinderprogramma. U vindt het volledige programma op de website. We verwelkomen onder anderen Kris Pint, Alicja Gescinska, Laura van Dolron, Jean-Paul Van Bendegem, Gily Coene, Matthias Lievens, Hind Fraihi, Stijn Bruers, Gertrudis Van de Vijver, Ronald Commers, …

         PRAKTISCH

            Wanneer? Zaterdag 28 april 2018: 14u tot 18u + avondprogramma vanaf 20u
            Waar? Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Tickets en info: www.dagvandefilosofie.be 

Facebook:  https://www.facebook.com/gentsedagvandefilosofie 

Contact: Vormingplus Gent-Eeklo, info.gent.eeklo@vormingplus.be  (09 224 22 65)

Dag van de Filosofie is een initiatief van Vormingplus Gent-Eeklo i.s.m Masereelfonds, Amarant, Universiteit Gent, Bibliotheek De Krook, Vooruit, Sphinx, Scholengroep Panta Rhei, KASK School of Arts, Filosofie Olympiade, kunstenaar Peter Aers en vrijwilligers. Met de steun van Stad Gent en De Morgen.


3 maart 2018: La Société Belge de Philosophie organiseert voor de eerste keer les FÊTES DE LA PHILO! Voor meer informatie, zie: https://events.uliege.be/fetesdelaphilo/.


Simon Derudder behaalt een eervolle vermelding op de Internationale Filosofie Olympiade, IPO 2017 in Rotterdam.

De twee Belgische laureaten, Emma Caals (6 Latijn-Moderne Talen, Sint-Jozef-Klein-Seminarie Sint-Niklaas) en Simon Derudder (Klein Seminarie Roeselare, 6 Latijn-Moderne Talen), kozen beiden uit de vier opgegeven citaten (van Baruch de Spinoza, Herbert Marcuse, de Japanse filosoof Tomonobu Imamichi en Martha Nussbaum) voor de Amerikaanse filosofe. Het fragment uit haar "Niet voor de Winst. Waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft." (2010) bespreekt het belang van filosofisch zelfonderzoek en reflectie over emoties en ratio als wapen tegen politieke demagogie, van Socrates tot het heden. Gastland Nederland, dat als organisator met tien leerlingen kon aantreden, behaalde drie eervolle vermeldingen en een zilveren medaille. Ook Denemarken, Kroatië, Roemenië en Spanje behaalden zilver. De internationale jury kende drie gouden medailles toe: aan Israël, Hongarije en Servië.  Er werden vijf bronzen medailles uitgedeeld en twintig eervolle vermeldingen. Een record-aantal van 45 landen namen deel aan deze 25ste jubileum-editie van de IPO. Het thema van de IPO 2017 was tolerantie gezien de geschiedenis van Nederland en specifiek Rotterdam als vrijhaven voor filosofen zoals Locke en Bayle. Alle verdere resultaten en info kan men vinden op de website http://ipo2017.nl/ .


25 mei tot 28 mei: Emma Caals (6 Latijn-Moderne Talen, Sint-Jozef-Klein-Seminarie Sint-Niklaas) en Simon Derudder (Klein Seminarie Roeselare, 6 Latijn-Moderne Talen) zijn de twee laureaten van de Belgische Filosofie Olympiade 2017. Zij vertegenwoordigen ons land op de IPO in Rotterdam die wordt georganiseerd rond het thema van Tolerantie. Zie http://ipo2017.nl/

1 februari tot 17 maart: er is dit jaar geen centrale dag voor de Belgische preselectie. De essays worden in de deelnemende scholen geschreven en opgestuurd tussen 1 februari en 17 maart naar . Het thema dit jaar wordt meegedeeld net voor de school de voorronde organiseert. De twee internationale finalisten worden traditiegetrouw bekend gemaakt op de Dag van de Filosofie in Gent. De tien beste finalisten zullen tijdig gecontacteerd worden om met directie, leerkrachten en/of familie op deze dag aanwezig te zijn. De internationale IPO wordt dit jaar in Rotterdam georganiseerd, van 25-28 mei 2017.  

12-15 mei 2016: de Internationale Finale van de IPO wordt dit jaar in België, Gent, gehouden ! Zie www.ipo2016.be

2 maart 2016: op woensdag 2 maart om 14 uur zijn leerlingen voor de nationale selectie welkom in het Koninklijk Atheneum Voskenslaan te Gent (Voskenslaan 60, 9000 Gent – vlakbij Gent Sint-Pieters, zie verder onder "data".

25 april 2015: Op de Dag van de Filosofie in Gent (KASK) werden de winnaars bekendgemaakt van de vierde Belgische Preselectie voor de Internationale Filosofie Olympiade. De leerlingen schreven een filosofisch essay over het thema van de maand van de filosofie: ongelijkheid. Pascal Vanhoecke (directeur Atheneum Merelbeke, scholengroep Panta Rhei), Erik Weber (vakgroepvoorzitter Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen UGent) en Danny Praet (vakgroep W&M UGent) verzorgden een inleiding over het schrijven van een essay en over de formule van de Internationale Olympiade. Zij overhandigden een boekenpakket aan de auteurs van de tien beste essays. De jury verkoos als twee finalistes Veerle De Caestecker van het Xaveriuscollege in Borgerhout en Emma Krol van het Koninklijke Atheneum Sint-Niklaas. Zij zullen ons land vertegenwoordigen in Tartu, Estland tijdens de International Philosophy Olympiad van 14 tot 18 mei 2015 rond het thema "disagreements". Wij wensen hen veel inspiratie en succes. De contacten met leerlingen van 40 andere landen zullen hun denken zeker positief beïnvloeden.

5 januari 2015: De vierde Belgische Preselectie voor de Internationale Filosofie Olympiade ging net van start. De filosofische essay-schrijfwedstrijd loopt vanaf januari tot en met eind maart 2015 in tientallen scholen in België. Ook jij kan deelnemen en misschien ons land vertegenwoordigen in Tartu, Estland tijdens de International Philosophy Olympiad! Hiervoor laat je je creativiteit en kritische geest de vrije loop en schrijf je een essay van een tweetal bladzijden over een onderwerp dat je op de dag zelf wordt aangereikt. De winnaars worden bekendgemaakt op de Gentse Dag van de Filosofie (zaterdag 25 april 2015).

28 januari 2014: Aanmelden en inschrijven voor BPIPO 2013 kan nog tot en met 30 maart 2014 via filosofie@pantarhei.be Voor meer info: zie [Inschrijvingen]. Van januari tot en met maart 2014 loopt deze filosofische essay-wedstrijd in verschillende scholen over heel België!

21 mei 2013 Esteban Van Volcem en Julien De Jonghe hebben met essays over democratie bij Hannah Arendt en de Gulden Regel van Confucius deelgenomen aan de 21ste IPO die werd gewonnen door Hongarije, met drie zilveren medailles voor Oostenrijk, India en Zuid-Korea, en brons voor Kroatië.

17 april 2013: Esteban Van Volcem en Julien De Jonge zullen ons land vertegenwoordigen op de International Philosophy Olympiad in Odense, Denemarken (16 – 19 mei). Wij wensen hen alvast enorm veel succes!

Op woensdag 17 april 2013, vindt de prijsuitreiking van de tweede editie van de Belgische Preselectie voor de Internationale Filosofie Olympiade plaats. Tijdens de prijsuitreiking worden de 2 scholieren bekendgemaakt die ons land zullen vertegenwoordigen tijdens de International Philosophy Olympiad in Demarken, van 16 tot 19 mei. Prijsuitreiking om 15u in het Pand, Onderbergen, Gent. De prijsuitreiking wordt afgesloten met een feestelijke receptie.

28 december 2012: Aanmelden en inschrijven voor BPIPO 2013 kan nog tot en met 31 januari 2013 via Voor meer info: zie [Inschrijvingen]. Van januari tot en met begin maart 2013 loopt deze filosofische essay-wedstrijd in verschillende scholen over heel België!