Wat?

De Belgische preselectie voor de Internationale Filosofie Olympiade (Belgian Preselection to the International Philosophy Olympiad - BPIPO) is een filosofische essay-wedstrijd voor jongeren over heel België. De twee beste essays gaan door naar de International Philosophy Olympiad (IPO) die van 23-25 mei 2018 in Montenegro plaatsvindt (http://ipo2018.me) en die in 2016 in Gent plaatsvond (http://www.ipo2016.be). Het thema voor de Belgische preselectie sluit aan bij de maand van de filosofie en de dag van de filosofie en is "Verbeelding aan de macht: 50 jaar na Mei 1968". Dit is dus een ander thema dan het thema van de IPO in Bar, Montenegro: dit is milieu-filosofie in ruime zin : "environment".

Deelnemers krijgen twee uur de tijd om een filosofisch essay te schrijven over een onderwerp dat hen op het moment van de wedstrijd zelf voor de eerste keer wordt meegedeeld. De essays worden nadien beoordeeld door een team van ervaren juryleden. De schrijvers van de twee beste essays worden geselecteerd voor de Internationale Filosofie Olympiade die elk jaar in een ander land plaats vindt, bv in Tartu (Estland) van 14 tot en met 18 mei 2015 (http://www.ipo2015.ee).

Tijdens de Internationale Filosofie Olympiade krijgen deelnemers van meer dan veertig landen de kans om met elkaar na te denken en in dialoog te treden over uiteenlopende thema’s. Ook hier schrijven alle deelnemende jongeren een essay over één van de onderwerpen die worden aangereikt. Een internationale jury van filosofiedocenten selecteert uiteindelijk de beste essays.

 

Sarah Schoentjens tijdens de 1e BPIPO, maart 2012

 

Tess Vanacker tijdens de 1e BPIPO, maart 2012