Resultaten en archief

Persbericht en top 10 Belgische FILOSOFIE OLYMPIADE (2024)

 

Op 21 februari konden leerlingen van de derde graad een filosofisch essay schrijven over één van de vier opgegeven vragen of citaten: Bertrand Russell over de kracht van propaganda in relatie tot haatgevoelens; Martin Luther King over de morele verplichting tot (on)gehoorzaamheid; Baruch de Spinoza over de vrije mens; een algemene vraag over de relatie tussen kunst en schoonheid. Vanuit de organisatie zijn we dan ook bijzonder verheugd dat studenten hieraan in grote getalen deelgenomen hebben en hun kritische reflecties bondig hebben weten te verwoorden in vaak spitsvondige essays. Deze essays zijn via een online systeem in twee rondes beoordeeld door talrijke vrijwilligers-filosofen en vandaag kan de eindjury eindelijk de resultaten bekend maken.

Procedure en resultaten

Bij de filosofie olympiade maken de scholen een eerste selectie. De leerkrachten dienen enkel de beste essays in (met een maximum van 1 essay per 50 leerlingen in de derde graad). Alle essays worden anoniem gemaakt en ingebracht in een online-systeem, dat de opstellen verdeelt onder de lezers in een dubbel blind systeem. Elk ingediend essay is gelezen door minstens drie anonieme lezers, verbonden aan een universiteit of gediplomeerde filosofen die nu werkzaam zijn in een andere sector dan het onderwijs. De juryleden weten ook van elkaar niet wie welke essays leest en geven onafhankelijk van elkaar hun punten in op basis van vijf criteria. Ze komt men tot de tien essays met de hoogste scores. Deze tien beste essays worden dan opnieuw en nog steeds anoniem verdeeld onder de acht leden van de eindjury die opnieuw onafhankelijk van elkaar punten ingeven op basis van diezelfde vijf criteria. De winnende essays zijn dus door minstens elf vrijwilligers beoordeeld.

Graag feliciteren wij de leerlingen en hun leerkrachten. Dit zijn de tien laureaten, in alfabetische volgorde, dus niet de definitieve volgorde. Op 20 april (om 10 uur, aan de UGent, Faculteit Lettern en Wijsbegeerte, Blandijn) vindt er een ceremonie met receptie plaats waarop alle laureaten, samen met hun ouders, begeleidende leerkrachten en directie, reeds uitgenodigd zijn. Pas dan wordt de finale volgorde van deze top tien bekend gemaakt en wordt duidelijk welke twee wijsgerige leerlingen ons land zullen vertegenwoordigen op de volgende Internationale Filosofie Olympiade (IPO) in Helsinki.

 

Naam Student

Naam Leerkracht

Naam School

Antedamus Elyne

Schoefs Virginie

École Provinciale d'Agronomie et des Sciences de Ciney (EPASC), Ciney

Ascoop Warre

Vander Hoogerstraete Mathias

KA Voskenslaan, Gent

De Decker Leonie

Vande Veire Daniel

Sint-Lodewijkscollege, Brugge

De Wilde Feline

Vander Hoogerstraete Mathias

KA Voskenslaan, Gent

Lava Mateo

De Lanoo Leen

Leiepoort Campus, Sint-Hendrik

Ruys Ophelia

Dicky Antoine

Atheneum, Brugge

Segers Irene

Verhaeghe Stijn

Sint-Jozef-Klein-Seminarie, Sint-Niklaas

Smans Diane

Kennes Kobe

Sint-Jan Berchmanscollege, Brussel

Smeets Ella

Reynaert Steven

Don Bosco, Haacht

Van Brande Aaron

Matthynssens Bas

Scholen Da Vinci, Sint-Niklaas

 

32ste IPO te Helsinki

In 2024 is Finland gastland voor de IPO (International Philosophy Olympiad). Deze 32ste Internationale Filosofie Olympiade vindt plaats van 16 tot 19 mei in Helsinki. Meer dan 50 landen van over de hele wereld zullen opnieuw hun beste jonge filosofen afvaardigen. Naast de eigenlijke wedstrijd waaraan per land twee laureaten kunnen deelnemen, zijn er ook altijd lezingen en workshops rond bepaalde thema’s.

België zendt sinds 2012 een delegatie naar deze internationale schrijfwedstrijd. De vakgroep wijsbegeerte van de Universiteit Gent schenkt elk jaar een aantal boeken aan de tien beste leerlingen en biedt ook de vluchten aan. De IPO staat onder bescherming van UNESCO en deze jaarlijkse filosofische essayschrijfwedstrijd voor jongeren heeft als bedoeling filosofie als vak, de filosofische houding en filosoferen als methode te promoten binnen het secundair onderwijs in België (Vlaanderen, Brussel, Wallonië) en, zo mogelijk, in de hele wereld. We zijn dan ook heel blij te merken dat deze olympiade nog steeds sterk aan het groeien is, waarvoor dank aan alle deelnemende scholen en de eindeloze inzet van hun leerkrachten om de filosofische kriebels bij hun leerlingen aan te moedigen. We willen ook heel hartelijk alle vrijwilligers-juryleden danken om dit mede mogelijk te maken.

 

Met wijsgerige groet,

 

Dr. Benjamin De Vos, UGent/Universiteit Antwerpen, coördinator,

 

Namens het Belgische IPO-team,

Prof. Dr. Danny Praet, UGent, voorzitter van de jury

Sofie Vercoutere, directeur Centrum voor Leerlingenbegeleiding GO! Gent / UGent

TOP 10 Belgische FILOSOFIE OLYMPIADE (2023)

De top 10 van 2023 zijn bekend:  Ophelia Ruys van Athenaeum Brugge behaalde de eerste plaats. Daan Van Bogaert van Scholen Da Vinci, Sint-Niklaas kwam als tweede uit de preselectie: deze twee leerlingen mogen afreizen naar Olympia om deel te nemen aan de internationale finale. Wiebe Schollaert van GO! Atheneum Voskenslaan, Gent behaalde de derde plaats. Sibylle Kochuyt van Sint Jozef-Klein Seminarie, Sint-Niklaas was vierde. Sybren Van Volcem behaalde, als tweede leerling van Athenaeum Brugge, de vijfde plaats. Ook het Sint-Jozef-Klein-Seminarie, Sint-Niklaas had een tweede laureaat met Miel Rosiers op de zesde plaats. Lander Verstaen en Louisa Boone behaalden een dubbel voor Leiepoort, Deinze op zeven en acht. En ook plaatsen negen en tien gingen naar eenzelfde school: Lisa Bogaert Ann-Julie Van Robaeys van het Sint-Jozefscollege in Torhout. De jury feliciteert deze leerlingen, hun leerkrachten en hun directies met de behaalde resultaten.

ipo2023 laureaten

Daan en Ophelia in Olympia

TOP 10 Belgische FILOSOFIE OLYMPIADE (2022)

De top 10 van 2022 zijn: Zoya Lewyckyj van het Sint-Ursulalyceum, Lier; Kaat Goossens van het Heilig Hart van Maria Instituut, Berlaar; Ronan Geers van het Sint-Gertrudiscollege, Wetteren; Bente Matthijs van het Sint-Gertrudiscollege, Wetteren ; Carolyne Van Machelen van Scholen Da Vinci, Sint-Niklaas; Wannes Baetens en Jietse Hoste en Yasmine Rooms  allen van Sint-Gertrudiscollege, Wetteren; Louise Passarella van Spes Nostra, Heule; Lander Leeman  van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie, Sint-Niklaas.

WINNAARS Belgische FILOSOFIE OLYMPIADE (2020)

Door de Corona-crisis is er dit jaar geen Internationale Finale in Lissabon en ook geen ceremonie met prijsuitreiking in Gent. Als compensatie geven we dit jaar drie medailles en extra boeken.

  • Emma Nouwen          Heilig Hart van Maria Instituut Berlaar
  • Linh Truong                Sint-Jozefcollege Turnhout
  • Stef Bracke                 Sint-Lievenscollege Gent

De 7 andere leerlingen zijn volgens de rangschikking van de eindjury: Sabrina Nikjo van Klein Seminarie Roeselare, Pieter Van Steenweghen van Heilig Hart van Maria Instituut Berlaar, Tim Paredis (Sint-Janscollege Gent), Sapna Kumar (Bernarduscollege Oudenaarde), Zeno Hamers en Mara Claes (beiden Sint Jozef Klein Seminarie Sint-Niklaas), en Noor Buyssens (Bernarduscollege Oudenaarde).

WINNAARS preselectie voor de INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE (2019)

De twee laureaten van de Belgische Filosofie Olympiade 2019, die ons land zullen vertegenwoordigen op de IPO Rome, over Cultural Heritage en Citizenship, zijn:

  • Aurian De Briey          Collège du Christ Roi, Ottignie
  • Robbe Berghman       Sint-Vincentiuscollege, Buggenhout

De 10 beste leerlingen zijn op 4 mei uitgenodigd op de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte te Gent, samen met hun ouders, leerkrachten en directie-leden. De ceremonie proclameerde verder Hanne Smet (Da Vinci scholen, Sint-Niklaas), Anna Schepens, (Da Vinci scholen, Sint-Niklaas), Joyce Reyns (Koninklijk Athenaeum Beveren-Waas), Katarina Koskina (Koninklijk Athenaeum Etterbeek), Luca Chirivi (Sint-Janscollege Gent), Leon Heirbout (Sint Jozef Klein Seminarie Sint-Niklaas), Bram Veldeman (Athenaeum Merelbeke) en Wout Hofman, opnieuw van de Da Vinci scholen, Sint-Niklaas.

WINNAARS preselectie voor de INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE (2018)

De twee laureaten van de Belgische Filosofie Olympiade 2018, die ons land zullen vertegenwoordigen op de IPO Bar, Montenegro, over ecologie, zijn:

  • Anouk Beckers            Sint-Gertrudiscollege te Wetteren
  • Kilian Okladnicoff       Atheneum van Merelbeke.

WINNAARS van de 6de preselectie voor de INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE (2017)

De twee laureaten van de Belgische Filosofie Olympiade 2017, die ons land zullen vertegenwoordigen op de IPO Rotterdam, over Tolerantie, zijn:

  • Emma Caals                Sint-Jozef-Klein-Seminarie Sint-Niklaas
  • Simon Derudder         Klein Seminarie Roeselare

WINNAARS 5de BELGISCHE PRESELECTIE VOOR DE INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE (2016)

De 10 leerlingen die België hebben vertegenwoordigd op de IPO in Gent, Oorlog en Vrede, van 12 tot 15 mei, zijn bekendgemaakt op 9 april 2016, tijdens de Gentse Dag van de Filosofie (www.dagvandefilosofie.be) Hun resultaten op de IPO zijn te vinden op de IPO 2016 website.

  • El Hammouchi, Othman        Koninklijk Atheneum Vilvoorde

  • Van Praet, Alexia                 Sint-Bavo Gent

  • Algoet, Ruben                     Sint-Romboutscollege Mechelen

  • Verhaeghe Rafaela              H. Hartcollege Tervuren

  • Van Cauwenberghe Daan     H. Maagdcollege Dendermonde

  • Severyns Erika                   IVG Gent

  • Verlinden Matthias               Sint Barbaracollege Gent

  • De Keyser Laura                 De Wingerd Gent

  • Sumar Karima                    Atheneum Mariakerke

  • Yco Van Nieuwenhove         Sint-Vincentiuscollege Buggenhout

WINNAARS 4e BELGISCHE PRESELECTIE VOOR DE INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE (2015)

De winnaars zijn bekendgemaakt op 25 april 2015, tijdens de Gentse Dag van de Filosofie (www.dagvandefilosofie.be)

  • Veerle De Caestecker
  • Emma Krol

WINNAARS 3e BELGISCHE PRESELECTIE VOOR DE INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE (2014)

  • Robin Tassenoy
  • Esteban Van Volcem

In de pers:

International Philosophy Olympiad 2013 in Denemarken

WINNAARS 2e BELGISCHE PRESELECTIE VOOR DE INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE

  • Esteban Van Volcem
  • Julien De Jonge

Eervolle vermeldingen

  • Alex Ponteur
  • Margo Van Renterghem
  • Edward De Vooght

In de pers:

WINNAARS 1e BELGISCHE PRESELECTIE VOOR DE INTERNATIONALE FILOSOFIE OLYMPIADE